Relevantere content door agile te werken

Mirjam Reijnen
agile-werken-in-content-marketing

Je content wordt relevanter als je snel kunt reageren op actuele omstandigheden. Daar past agile werken bij. Agile is een flexibele manier van werken, die erg populair is onder softwareontwikkelaars. Hoog tijd dat content marketeers er nu ook hun voordeel mee gaan doen!

Agile, help me even. Wat is dat ook alweer?

Agile betekent behendig, lenig. Door agile te werken, kun je snel reageren op veranderende omstandigheden.

De methodiek is afkomstig uit de softwareontwikkeling en is een reactie op de watervalmethode, een manier van werken die een project opdeelt in fasen en waarin tussentijdse aanpassingen niet heel makkelijk zijn. Vertaald naar het vakgebied contentmarketing: een strak geplande contentkalender die weinig ruimte laat voor spontane producties.

Spannend, m’n strakke planning loslaten. Wat levert dat me op?

In de eerste plaats: relevantere en interessantere content. Dat komt doordat je door agile te werken snel kunt reageren op nieuwe ontwikkelingen. Die nieuwe ontwikkelingen zijn dan geen verstoring van je processen, maar iets waarop je direct kunt reageren omdat je hierop bent ingericht.

En wat nog meer?

Een ander groot voordeel is dat je beter in contact staat met de rest van je organisatie. Want agile werken betekent namelijk ook: multidisciplinair werken.

Ed Peelen, hoogleraar Content Marketing, legt dit uit: ‘Content marketing is een marketing- én businessproces. Content marketing gaat dwars door de hele organisatie heen en is dus meer dan een activiteit van één afdeling.’

Meer horen van Ed Peelen? Hij wordt geïnterviewd in deze podcast over content marketing.

Een goede content marketeer staat dus in verbinding met collega’s van andere afdelingen, zoals Sales en Customer Support. Zij hebben dagelijks contact met jouw doelgroepen. Door nauwer met hen samen te werken, zal het nog maar weinig voorkomen dat je op basis van achterhaalde informatie content aan het maken bent.

En hoe doe ik dat dan, agile werken?

Een term uit de agile-werkwijze die je misschien bekend voorkomt, is de sprint. Sprints zijn de periodes (vaak niet meer dan een paar weken) waarin je met je team aan een samen opgestelde prioriteitenlijst werkt.

Benieuwd hoe je je budget slim inzet voor een energieke contentstrategie?  Download onze quick guide!

Van alles wat op die lijst staat kun je vertellen op welke manier het waarde toevoegt, of dat nou de hoogst mogelijke omzet genereren is met productvideo X of de hoogste CTR realiseren met klantmailing Y.

Tijdens een sprint monitor je – meestal dagelijks – de voortgang. Je kijkt continu wat het effect is van de content die je voorbrengt en daar reageer je vervolgens snel op.

Blijken whitepapers nauwelijks leads te genereren? Misschien kun je de volgende vijf die je gepland had staan dan beter even on hold zetten. Doen lijstjes het goed? Misschien moet je er dan daar wat meer van produceren.

Door die korte feedbackloop biedt agile werken ook veel mogelijkheden voor experimenten. Je kunt snel even iets nieuws proberen, zonder dat je er meteen een gigantisch project van maakt. Is het kleine experiment veelbelovend? Breid het uit. Doet het niets? Dan heb je dat al in een vroeg stadium vastgesteld.

Je hebt me. Ik wil vandaag nog beginnen.

Moet je doen. Begin klein – geheel volgens de agile manier van werken. Roep een paar collega’s uit de relevante organisatieonderdelen samen en leg hen je plannen uit. Vorm een team van enthousiastelingen. Maak een eerste prioriteitenlijstje. Doorloop je eerste sprint. En breidt op basis van je resultaten deze manier van werken langzaam uit. Succes!

 

New Call-to-action