3 Tips om meer uit web-pushnotificaties te halen

Maatje van Broeckhuysen
Web-pushnotificatie

Web-pushnotificaties zijn al een paar jaar aan een flinke opmars bezig. En dus hebben we inmiddels heel wat geleerd over deze laagdrempelige manier van contact maken met je bezoekers. In deze blog geef ik je drie tips waarmee je nog meer uit je web-pushnotificaties haalt. De kern? Lever maatwerk.

1. Denk goed na over op welk moment en aan wie je om toestemming vraagt.

Vraag niet meteen bij het openen van de site om toestemming voor het versturen van pushnotificaties. Een bezoeker heeft dan nog geen band met je opgebouwd. Hij of zij wil je eerst beter leren kennen alvorens een verbintenis aan te gaan.

Webbrowsers hebben dat ook vastgesteld. Eind vorig jaar  publiceerde Firefox een onderzoek waaruit onder meer bleek dat slechts twee procent van de bezoekers zo’n opt-in prompt bij het openen van de pagina accepteert. Bij Firefox en Safari móet er nu zelfs eerst sprake van gebruikersinteractie zijn voor een verzoek getoond wordt en ook Chrome werkt aan zo’n aanpassing.

Maar wanneer laat je het verzoek dan wel zien? Als je de pushnotificaties alleen gebruikt voor het versturen van nieuwsberichten, kun je de opt-in prompt voorleggen als iemand een paar van je nieuwsberichten heeft bekeken. Of als iemand lang tussen de aanbiedingen van je webwinkel rondstruint, kun je diegene vragen of hij pushnotificaties voor nieuwe aanbiedingen wil ontvangen. W
ees vooral niet te opdringerig. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om iemand pas een verzoek te sturen als diegene zes nieuwsberichten heeft gelezen. Of wanneer iemand voor de tweede of derde keer op je site komt.


Deze content maakt je site beter

2 Personaliseer je verzoek

Op hoe het verzoek om toestemming eruit ziet, heb je geen invloed. Elke browser heeft daarvoor z’n eigen — saaaaaaie — vormgeving met een simpele vraag. Maar tegenwoordig zie je steeds vaker dat organisaties eerst een eigen pop-up laten zien voordat het ‘echte’ verzoek komt.  

Zo kun je zelf een vraag of andere tekst formuleren (‘we zien dat je al een tijdje op onze site bent’) en wat meer informatie geven over wat voor notificaties de bezoekers precies gaat ontvangen als hij op ‘ja’ klikt. Ook kun je hier een betere vormgeving kiezen en zo de bezoeker verleiden richting nog een ‘ja’ op dat lelijke blokje.

Bij sommige browsers móet je straks zelfs eerst een bezoekersinteractie doen voordat je het standaardblokje kunt laten zien.

3 Lever maatwerk

Als je het verzoek binnen hebt, wordt het nog belangrijker om maatwerk te leveren. Of je een notificatie verstuurt, aan wie precies en op welk moment: je hebt er allemaal invloed op. Test vooral wat voor jouw organisatie goed werkt en gebruik je kennis over een bezoeker.

Want hoe beter de notificatie past bij de bezoeker, hoe meer clicks je krijgt — en hoe minder irritatie van die bezoeker. Als je op basis van eerdere interacties bijvoorbeeld iemands naam weet, kun je die bijvoorbeeld noemen bij het versturen van de notificatie.

Een koppeling met je CDP

Je Customer Data Platform is je beste vriend bij het uitvoeren van deze tips. Je CDP verzamelt data van de mensen die jouw website bezoeken en leert zo iets over hun voorkeuren en de frequentie waarmee ze je site bezoeken. Vanuit je CDP kun je dus zeer nauwgezet bepalen aan wie je een bericht voorschotelt. En dat kan bijvoorbeeld niet met alle standaard-diensten voor web-pushnotificaties.