Waarom je meer hebt aan de OTAP-straat dan aan de Kalverstraat

Patrick Hendriks
test-blog-kevin

Rome is niet in één dag gebouwd. Een website ook niet. Een handig instrument om grote websites te bouwen en te onderhouden, is de OTAP-straat. Hoeveel moet je daarvan snappen als je contentmanager bent en van nature meer interesse hebt in de Kalverstraat?

OTAP, wat is dat ook alweer?

Met de OTAP-methode doorloopt je website achtereenvolgens vier verschillende omgevingen.

In de Ontwikkelomgeving kunnen developers naar hartenlust experimenteren en bouwen met nieuwe functionaliteiten.

In de Testomgeving kijken ze of de nieuwe functionaliteiten naar behoren werken. Ook controleren ze of de nieuwe functionaliteiten goed aansluiten op de bestaande functionaliteiten die al in gebruik zijn.

Bevalt het resultaat, dan wordt de software gereleased in de Acceptatieomgeving, waar gebruikers, zoals contentmanagers, alles rustig kunnen uitproberen.

Het eindstation is de Productieomgeving. Daar staat de website en software live. Dit is dus de website-versie die je bezoekers zien.

Waarom developers fan zijn van de OTAP

Als technical consultant werk ik graag met de OTAP-methode. De belangrijkste reden is dat de kans op fouten op een live website minimaal is. Je kunt alle aanpassingen testen zonder in het vaarwater van de bezoeker te komen.

Pas als een release op de acceptatieomgeving helemaal is goedgekeurd, gaat deze naar de productieomgeving. Dan zet je het dus pas echt live op je website. Gaat er toch iets mis, dan kan je razendsnel terug naar de vorige versie.

De OTAP is bovendien een heel schone, strakke manier van werken, met een heldere flow en taakverdeling.

Moet je een nieuw cms uitzoeken en breekt het zweet je uit? Download onze tips  & tricks!

Voordelen voor contentmanagers

Die strakke workflow biedt ook voordelen voor contentmanagers. Bij een van mijn opdrachtgevers (KPN) releasten we steevast op maandag nieuwe features in de acceptatieomgeving. Het contentteam kon tot donderdag testen. Afhankelijk daarvan werd de release uitgerold, aangepast of uitgesteld.

Nog een voordeel: omdat de acceptatieomgeving vrijwel identiek is aan de productieomgeving, weet je als contentmanager precies wat een update betekent voor je website. Dat maakt het makkelijk om content voorafgaand aan de definitieve release te maken en klaar te zetten.

Niet voor iedereen

De OTAP is perfect voor grote websites met veel bezoekers. Maar het is een tijdrovende en kostbare methode en daarom niet geschikt voor elke organisatie.

Het onderhouden en ‘schoon houden’ van de verschillende ontwikkelomgevingen vergt bijvoorbeeld veel discipline.

Is een foutje op jouw website niet zo’n groot probleem, dan is lokaal iets bouwen en het gelijk live zetten waarschijnlijk gunstiger.

Ik zie ook afgeslankte vormen van de OTAP. Organisaties die bijvoorbeeld alleen een test- en productieomgeving inrichten. Dan heb je dus een TP-methode. Dat bekt minder lekker, maar kan ook prima werken.

New Call-to-action