5 personalisatietips

Guus Rutten
personalisatie - 5 tips.png

De juiste boodschap, op het juiste kanaal, op het juiste device, voor elke bezoeker. Wie wil dat nou niet? Precies, iedereen. Maar dit heeft nog wel veel voeten in de aarde. Gelukkig kun je ook met kleine ingrepen je website al een stuk relevanter maken. Ik geef je vast 5 ideeën.

 

1. Stop met campagnecontent

Veel marketeers werken met een campagnekalender, waarbij de campagneboodschap zo veel mogelijk exposure moet krijgen, van televisiespotjes tot abri’s. Ook op de website krijgt deze campagneboodschap vaak voorrang, terwijl dit lang niet voor iedereen relevant is. Beter nog: combineer de campagne met relevante content, bijvoorbeeld gericht op productinteresse (tip 2) of productbezit (tip 3).

 

2. Speel in op productinteresse

Speel in op productinteresse. Dat is te meten door het scoren van gedrag. Iemand die meer dan 5 keer een pagina over Portugal bekijkt en de brochure over zonvakanties downloadt, toont een duidelijke interesse in Portugal. Hij krijgt niet langer een algemene banner te zien, maar een banner over een zonnig Portugal.

vb-gepersonaliseerde-homepage-banner

 

Tip 3: Speel in op productbezit

In de ‘offline wereld’ kijken we hier gek van op: een bankmedewerker die een 60-jarige klant een studentenrekening aanbiedt. Of een autoverkoper die een klant een Renault Clio aanbiedt, terwijl die net een Citroën C3 heeft gekocht. Gek genoeg is dit online nog aan de orde van de dag.

Zorg dat je klanten ook online kunt identificeren. Bijvoorbeeld door te kijken naar zijn klik- en surfgedrag. Als iemand inlogt in de Mijn-omgeving, dan weet je dat het een klant is. Je kunt je algemene content vervangen door het juiste aanbod of een cross- en upsellaanbieding.

vb-klantcontent

 

Tip 4: Personaliseer zoekresultaten

Bij zoekopdrachten houden websites doorgaans alleen rekening met de trefwoorden die een bezoeker in het zoekveld typt. Terwijl je ook andere beschikbare data mee kunt nemen, zoals klantstatus, productinteresse en productbezit.

Stel dat iemand op de website van BMW zoekt op ‘winterbanden’. Je weet dat deze persoon in de Mijn-Omgeving is geweest en je hebt daaruit kunnen afleiden dat hij een BMW 325 heeft. Pas je zoekresultaten dan aan en laat alleen het type winterbanden zien dat voor dit model geschikt zijn.

vb-gepersonaliseerde-zoekresultaten

 

Tip 5: Personaliseer outbound-advertenties

Retargeting is een populair middel om je doelgroep ook op externe kanalen te bereiken. Toch zijn die advertenties vaak niet effectief, omdat ze relevantie missen. Het ‘Zalando-effect’ is niet voor niets berucht inmiddels (al is dit waarschijnlijk een bewuste marketingstrategie).

Als je slimmer wilt omgaan met je marketingbudget raad ik je aan om te retargeten op basis van productinteresse of -bezit. Stel: iemand heeft zojuist bij jou een retourvlucht Amsterdam-Hamburg geboekt. Als je deze data doorgeeft aan het advertentieplatform, kun je ervoor zorgen dat deze persoon daar geen banner voor tickets naar Hamburg meer te zien krijgt, maar een hotel in Hamburg.

vb-retargeting-personaliseren

 

Aan de slag!

Deze 5 personalisatie-opties maken deel uit van een groot scala aan personalisatiemogelijkheden. Hiermee kun je in korte tijd al een enorme verbetering teweegbrengen. Wacht dus niet langer en ga snel aan de slag!

New Call-to-action