Hoe meer je weet van je bezoekers, hoe beter je content op hun profiel kunt afstemmen. Hyperpersonalisatie dus. Misschien denk je nu: pffff, wat een werk is dat zeg. Dat is het ook. Maar tegelijkertijd kan het je ontzettend veel opleveren. En dat geeft energie.
Domein van online marketeers
Personalisatie is nog vaak het domein van online marketeers. Zij monitoren het gedrag van bezoekers op de site en gebruiken die kennis om te hyperpersonaliseren: ze doen een commercieel aanbod dat is afgestemd op het profiel van de bezoeker.
Zij zorgen ervoor dat een abonnee de banner met ‘Word nu lid’ niet meer te zien krijgt en laten een man die net een boek heeft besteld, geen mascara-aanbieding zien.
Maar niet alleen marketeers kunnen hyperpersonaliseren. Ook webredacteuren kunnen dat. En dat wordt nog weinig gedaan.
Geen zorgen, je hoeft niet elk artikel volledig te herschrijven. Met een paar kleine aanpassingen in de titel, intro of het beeld, kun je een artikel al een andere look & feel geven. En dat helpt uiteindelijk bij hoe aangesproken een lezer zich voelt.
Wat is het effect van personalisatie?
Dit leg ik vaak uit door een een-op-een-gesprek te vergelijken met een praatje voor een grote zaal. Ook al vertel je in beide situaties globaal hetzelfde, bij het persoonlijke gesprek kijk je hoe iemand reageert en pas je je verhaal daarop aan. Je buigt het om, kort het in of weidt juist uit. Voor een zaal wordt het al snel een monoloog waarin je de gemeenschappelijke delers probeert te raken, waardoor bijna niemand zich echt persoonlijk aangesproken zal voelen. Online werkt het net zo.
Kleine taal-aanpassingen maken al verschil
Iemand die via je nieuwsbrief op een van je webpagina’s terechtkomt is een andere lezer dan degene die via een Google Adwords-campagne binnenkomt: de eerste is al bekend met je organisatie, de tweede waarschijnlijk niet. Een net andere toon kan dan helpen.
Stel, je bent een bedrijf dat hr-technologie ontwikkelt en je publiceert een klantverhaal over een product dat jullie onlangs hebben gelanceerd. Dat product (een nieuwe recruitmenttool) is de oplossing voor een probleem waar veel organisaties mee kampen (het vinden van de juiste mensen).
Degene die via je Adwords-campagne op je pagina komt, leest dan eerst dit: Hoe [klantnaam] de juiste mensen/sollicitanten vindt voor zijn vele vacatures.
Degene die via je nieuwsbrief is binnengekomen, dit: [Nieuwe recruitmenttool] helpt bij het vinden van de juiste mensen.
Toegegeven, het verschil is minimaal. Maar het kan de lezer net een prettiger gevoel geven bij een tekst. De Adwords-lezer wil je nog niet afschrikken met je productnaam, waar de nieuwsbrieflezer al weet van het bestaan van het product.
Meet het effect van personalisatie
Hou goed bij wat het effect is van het verder personaliseren van je content. Dat biedt je de mogelijkheid om te analyseren te analyseren wat wel en niet werkt en aanpassingen te doen waar nodig.
Cruise of safari
Ook een aanpassing in beeld kan al een groot verschil maken. Stel: je bent een reisorganisatie met een reisblog en je organiseert zowel cruises als safari’s. Cruises zijn je grootste tak van sport, dus bovenaan je reisblog prijkt een foto van een machtig schip dat prachtig contrasteert met een strakblauwe lucht.
De persoon die al eens een safari bij je boekte, zal niet direct aangesproken worden door dit beeld en snel wegklikken. Dus waarom zou je aan hem of haar niet ook een prachtig beeld van wilde dieren die uit een beek drinken voorschotelen?
Een klant van mij die iets soortgelijks deed, verhoogde daarmee de conversie met wel 7 keer.
Extra energie
En dat is dus precies wat kleine aanpassingen in je content kunnen doen: beter aansluiten bij de persoonlijke beleving van je bezoekers. Dat kost inderdaad wat extra moeite, maar werp een blik op deze personalisatie-statistieken en je ziet dat het ook echt wat oplevert.
Zo berekende Hubspot dat op gepersonaliseerde CTA’s 42% vaker wordt geklikt dan generieke CTA’s. En McKinsey berekende dat personalisatie de acquisitiekosten met de helft kan verlagen en de efficiency van het marketingbudget met 10% tot 30% kan vergroten.
Reden genoeg dus om vandaag nog met hyperpersonalisatie aan de slag te gaan.